Hoe percipieert u led verlichting in het straatbeeld?

Tot op vandaag is een lichtontwerp vooral ingegeven door energie-efficiëntie en gebaseerd op het behalen van technische vereisten zoals verlichtingssterkte, gelijkmatigheid en kleurweergave. Het is echter duidelijk dat de aandacht voor sfeer, welbehagen, veiligheid en comfort steeds belangrijker wordt zowel bij interieurontwerp als bij buitenverlichting. Deze kwaliteitsparameters zijn echter eerder gerelateerd aan de luminantie- en kleurverdeling van de visuele target dan aan de verdeling van verlichtingssterkte.

Uit spectra van lichtbronnen kunnen stralingsgrootheden (stralingsstroom, stralingssterkte, bestralingssterkte en radiantie) bepaald worden. Om vervolgens een afschatting te gaan maken welke indruk deze spectra op een waarnemer hebben, gaat men rekening houden met de fotopische ooggevoeligheid. Hierdoor bekomt men fotometrische grootheden zoals: lichtstroom, verlichtingssterkte, lichtsterkte en luminantie.

Om de perceptie van helderheden en kleuren door een gebruiker te karakteriseren zal gebruik moeten gemaakt worden van een luminantiemap en bij uitbreiding een tristimulus of (X, Y, Z)-map van de visuele omgeving. Deze zijn daarom veel meer bepalend voor het visueel comfort en ervaring van sfeer enerzijds, maar ook voor het kwantificeren van verblinding en functionele contrasten (zoals de contrastperceptie bij afdalen van een trap) anderzijds.

Het inzetten van actieve verlichtingstoestellen met leds en stilaan ook met oleds biedt ook veel meer mogelijkheden en variaties om doelbewust specifieke luminantieverdelingen te presenteren. Een verlichtingsontwerp zal dus ook steeds meer moeten gekoppeld worden aan het interieurontwerp.

  • Stijn Hermans
    Stijn Hermans

    Doctorandus, Laboratorium voor Lichttechnologie, namens Groen Licht Vlaanderen

Locatie: Hoofdpodium
Datum: 01/02/2017
Begin: 12:00
Einde: 12:45
Sector:

Licht

  • "De enige beurs in België in ons vakgebied. De diversiteit van het aanbod heeft mij zeer aangenaam verrast."